vineri, 24 mai 2013

Herniriae Herba

Provenienta: herniaria glabra L.
Denumire populara: feciorica, sapunas 
 Herniaria Glabra L. creste in regiunile temperate ale Europei si Asiei. Produsul vegetal provine de la examplare din flora spontana.
Planta, anuala, bienala sau perena, se prezinta sub forma unor tufe mici cu tulpina repenta, ramificata radiar; de fapt, toate partile plantei au dimensiuni. Frunzele sunt intregi si opuse, iar florile sunt grupate in glomerule dispuse la axila acestora. Mirosul este placut, asemanator celui de cumarina, iar gustul este usor intepator. 
Actiune si intrebuintari
Produsul vegetal are proprietati diuretice, spasmolitice si anti- inflamatoare la nivelul cailor urinare; se utilizeaza in tratamentul cistitelor cronice, uretritelor, litiazei renale, nefritelor, tenesmei vezicii urinare.
Actiunea farmacodinamica este datorata sinergismului dintre saponine si flavonoide.
Mod de utilizare
Produsul vegetal se utilizeaza cel mai frecvent sub forma de extract apos, preparat dintr-o lingurita de produs vegetal si 200 ml apa rece. Amestecul se fierbe timp de cateva secunde, se lasa in repaus 5 minute si apoi se filtreaza. Pentru cresterea diurezei se recomanda 2-3 cani de ceai pe zi.
Principiile active se degradeaza in timpul uscarii produsului vegetal.si al fierberii acestuia cu apa.
Din acest motiv, se recomanda, pe de o parte, utilizarea produsului vegetal in stare proaspata, iar pe de alta parte, administrarea sub forma de infuzie, nu de decoct .

duminică, 19 mai 2013

Anserinae Herba

Proveniență: Potentilla anserina L, fam. Roseaceae
Denumiri populare: coada racului, iarba gâștelor, argințică, scrântitoare
Specia este foarte răspândită în regiunile temperate. Principalii furnizori ai produsului vegetal sunt Ungaria, Polonia și tările din fosta Iugoslavie. Potentilla anserina L. este o specie perenă, de talie mică, cu tulpina repentă, pubescentă și o rozetă de frunze bazilare. Frunzele, imparipenat compuse, au marginea dințată. Pe fața interioară sunt albicioase datorită pubescenței. Fața superioară este slab pubescentă și are o culoare verde. Florile sunt solitare, galben-aurii. Produsul vegetal are un gust slab astringent.
Acțiune și întrebuințăre
Datorită conținului în taninuri produsul vegetal are proprietăți astringente, antidiareice, antiseptice, hemostatice. Intern se administrează în diareea acută, nespecifică, însoțită de crampe gastro-intestinale și in dismenoree. Extern se administrează în inflamații ale mucoasei bucale și ale tractului respirator superior, infecții vaginale, hemoragii uterine și vaginale. Nu se recomandă administrarea produsului la persoanele cu sensibilitate gastrică.
Mod de utilizare
Produsul vegetal se administtrează frecvent sub formă de infuzie. Infuzia se prepară din 2-4 g produs vegetal pulverizat și aproximativ 150 ml apă fierbinte; după 10 minute se filtrează. În cazul în care nu se prescrie altfel, se recomandă ca zilnic să se bea între mese, câteva căni de infuzie proaspăt preparată.
Sursa: Ursula Stănescu, Monica Hăncianu, Anca Miron, Clara Aprotosoaie-Plante medicinale de la A la Z. Monografii ale produselor de interes terapeutic, Volumul II        

Pruni spinosae flos

Proveniență: Prunus spinosa L, fam. Rosaceae
Denumire populară: porumbar
Specia, originară din Europa, vestul Asiei, Caucaz și nordul Africii, a fost naturalizată în America de Nord. Principalii furnizori ai produsului vegetal sunt țările din fosta Republică Iugoslavie, Bulgaria, Albania, Ungaria.
Porumbarul este un arbust, puternic ramificat, cu spini lungi de 4-8 cm pe ramurile laterale și poate să atingă 4 m înălțime. Frunzele sunt ovate și au marginea dințată. Floruile albe apar înaintea frunzelor. Fructele sunt drupe de culoarea albastru închis cu o singură sămânță.
Florile sunt mici și au un pedicel scurt. prezintă un hipant de care se fixează cele 5 sepale lanceolate, 5 petale ovate de culoare alb-gălbuie, numeroase stamine și un ovar unilocular. Lungimea sepalelor nu depășește 2mm, iar a petalelor 4-6 mm.
Produsul vegetal prezintă un gust ușor amar.
Au fost semnalate cazuri rare de impurificare a produsului vegetal cu florile acestei specii.
Acțiuni și întrebuințări
Produsul vegetal are proprietăți diuretice, diaforetice, laxative și expectorante. Este utilizat cu precădere în medicina populară în tratamentul unor afecțiuni renale, gastrointestinale, respiratorii, dermatologice și în convalescență. Se mai folosește ca depurativ în așa-numitele cure de purificare a sângelui. Multe din efectele terapeutice atribuite produsului vegetal nu au fost confirmate de studii farmacologice.
În medicina populară se mai folosesc frunzele și fructele. Frunzele au acțiune astringentă și diuretică. Fructele de porumbar, cunoscute și sub numele de porumbe sau porumbele, conțin o cantitate mare de taninuri și ca urmare, au proprietați astringente.
Mod de utilizare
Produsul vegetal se administrează sub formă de extract apos preparat din 1-2 g produs vegetal si apă la fierbere. Se lasă în contact timp de 5-10 minute agitând din când în când după care se filtrează. Se recomandă fie 2 căni seara, fie 1-2 căni în timpul zilei.
Produsul vegetal intră în compoziția unor ceaiuri laxative și depurative, în timp ce extracte din produsul vegetal intră în componența unor preparate cu acțiune laxativă și expectorantă.
În medicina populară fructele se folosesc sub formă de suc, sirop, vin și chiar gem. Sucul, sub formă de gargară, se administrează în inflamații ale căilor respiratorii superioare. Vinul și siropul de fructe au proprietăți purgative și diuretice, iar gemul se utilizează în ceea ce. popular, se numeste stomac leneș.

Sursa: Ursula Stănescu, Monica Hăncianu, Anca Miron, Clara Aprotosoaie-Plante medicinale de la A la Z. Monografii ale produselor de interes terapeutic, Volumul II          

Coriandri Fructus/Coriandri Aetheroleum

Proveniență: Coriandrum sativum L,  fam. Apiaceae
Denumiri populare: coriandru, coleandru, culeandră

Specia este originară din zonele mediteraneene estice și Orientul Apropiat. Principalii furnizori ai produsului vegetal sunt țările din fosta Uniune Sovietică, Maroc, Turcia, România și Bulgaria.
Coriandrul este o specie anuală care nu depașește 60 de cm înălțime, cu frunze penat sectate și flori albe sau slab roz grupate în umbele compuse. Folrile degajă un miros neplăcut, grețos, de ploșniță, iar aboia cu maturizarea fructelor, mirosul devine aromat, plăcut.
Mod de utilizare
Produsul vegetal se administrează ca atare sau sub formă de extracte apoase, alcoolice sau hidroalcoolice.
Infuzia se prepară din doua lingurițe de fructe zdrobite și aproximativ 150 ml apă la fierbere. Se lasă în
contact 10-15 minute și apoi se filtrează. în cazul în care nu se prescrie altfel, se recomandă să se administreze zilnic câteva căni de infuzie caldă, prospăt preparată, (de obicei, între mese).
Extracte din fructele de coriandru intră în compoziția unor preparate medicamentoase cu acțiune carminativă și laxativă. Fructele de coriandru intră în compoziția următoarelor ceaiuri: ceai contra colicilor, ceai tonic aperitiv, ceai gastric.
Efecte adverse
Fructele de coriandru au potențial alergen datorat derivaților cumarinici. De asemenea, uleiul volatil poate determina apariția unor reacții alergice.
Sursa: Ursula Stănescu, Monica Hăncianu, Anca Miron, Clara Aprotosoaie-Plante medicinale de la A la Z. Monografii ale produselor de interes terapeutic, Volumul I