Proveniență: Prunus spinosa L, fam. Rosaceae
Denumire populară: porumbar
Specia, originară din Europa, vestul Asiei, Caucaz și nordul Africii, a fost naturalizată în America de Nord. Principalii furnizori ai produsului vegetal sunt țările din fosta Republică Iugoslavie, Bulgaria, Albania, Ungaria.
Porumbarul este un arbust, puternic ramificat, cu spini lungi de 4-8 cm pe ramurile laterale și poate să atingă 4 m înălțime. Frunzele sunt ovate și au marginea dințată. Floruile albe apar înaintea frunzelor. Fructele sunt drupe de culoarea albastru închis cu o singură sămânță.
Florile sunt mici și au un pedicel scurt. prezintă un hipant de care se fixează cele 5 sepale lanceolate, 5 petale ovate de culoare alb-gălbuie, numeroase stamine și un ovar unilocular. Lungimea sepalelor nu depășește 2mm, iar a petalelor 4-6 mm.
Produsul vegetal prezintă un gust ușor amar.
Au fost semnalate cazuri rare de impurificare a produsului vegetal cu florile acestei specii.
Acțiuni și întrebuințări
Produsul vegetal are proprietăți diuretice, diaforetice, laxative și expectorante. Este utilizat cu precădere în medicina populară în tratamentul unor afecțiuni renale, gastrointestinale, respiratorii, dermatologice și în convalescență. Se mai folosește ca depurativ în așa-numitele cure de purificare a sângelui. Multe din efectele terapeutice atribuite produsului vegetal nu au fost confirmate de studii farmacologice.
În medicina populară se mai folosesc frunzele și fructele. Frunzele au acțiune astringentă și diuretică. Fructele de porumbar, cunoscute și sub numele de porumbe sau porumbele, conțin o cantitate mare de taninuri și ca urmare, au proprietați astringente.
Mod de utilizare
Produsul vegetal se administrează sub formă de extract apos preparat din 1-2 g produs vegetal si apă la fierbere. Se lasă în contact timp de 5-10 minute agitând din când în când după care se filtrează. Se recomandă fie 2 căni seara, fie 1-2 căni în timpul zilei.
Produsul vegetal intră în compoziția unor ceaiuri laxative și depurative, în timp ce extracte din produsul vegetal intră în componența unor preparate cu acțiune laxativă și expectorantă.
În medicina populară fructele se folosesc sub formă de suc, sirop, vin și chiar gem. Sucul, sub formă de gargară, se administrează în inflamații ale căilor respiratorii superioare. Vinul și siropul de fructe au proprietăți purgative și diuretice, iar gemul se utilizează în ceea ce. popular, se numeste stomac leneș.
Sursa: Ursula Stănescu, Monica Hăncianu, Anca Miron, Clara Aprotosoaie-Plante medicinale de la A la Z. Monografii ale produselor de interes terapeutic, Volumul II
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu