duminică, 19 mai 2013

Coriandri Fructus/Coriandri Aetheroleum

Proveniență: Coriandrum sativum L,  fam. Apiaceae
Denumiri populare: coriandru, coleandru, culeandră

Specia este originară din zonele mediteraneene estice și Orientul Apropiat. Principalii furnizori ai produsului vegetal sunt țările din fosta Uniune Sovietică, Maroc, Turcia, România și Bulgaria.
Coriandrul este o specie anuală care nu depașește 60 de cm înălțime, cu frunze penat sectate și flori albe sau slab roz grupate în umbele compuse. Folrile degajă un miros neplăcut, grețos, de ploșniță, iar aboia cu maturizarea fructelor, mirosul devine aromat, plăcut.
Mod de utilizare
Produsul vegetal se administrează ca atare sau sub formă de extracte apoase, alcoolice sau hidroalcoolice.
Infuzia se prepară din doua lingurițe de fructe zdrobite și aproximativ 150 ml apă la fierbere. Se lasă în
contact 10-15 minute și apoi se filtrează. în cazul în care nu se prescrie altfel, se recomandă să se administreze zilnic câteva căni de infuzie caldă, prospăt preparată, (de obicei, între mese).
Extracte din fructele de coriandru intră în compoziția unor preparate medicamentoase cu acțiune carminativă și laxativă. Fructele de coriandru intră în compoziția următoarelor ceaiuri: ceai contra colicilor, ceai tonic aperitiv, ceai gastric.
Efecte adverse
Fructele de coriandru au potențial alergen datorat derivaților cumarinici. De asemenea, uleiul volatil poate determina apariția unor reacții alergice.
Sursa: Ursula Stănescu, Monica Hăncianu, Anca Miron, Clara Aprotosoaie-Plante medicinale de la A la Z. Monografii ale produselor de interes terapeutic, Volumul I    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu